Liefdevolle begrenzing

Kinderen, werk, school, hobby’s, soms zitten we als ouder of professional met ons handen in ons haar en dan gebeurd er al weer wat. Ben jij als ouder of professional opzoek naar kalmte en concrete handvatten om zowel je kinderen als jezelf liefdevol te begrenzen. Verlang jij als ouder of professional naar een harmonieuze sfeer in huis, op de groep, in de klas waar jij en de kinderen vanuit verbinding en respect volledig tot bloei komen. In deze blog geef ik jou 5 concrete handvaten om op een liefdevolle wijze duidelijkheid te bieden voor bij jou thuis, of waar je werkt. Heb je na het lezen van deze blog interesse in nog meer duidelijke handvatten dan is de 2 daagse deugden workshop echt wat voor jou. Of ben je opzoek naar iemand die je in dit proces kan coachen? Stuur mij dan gerust een mail en dan kijk ik met alle liefde wat ik voor jou kan betekenen. Ik geef veel tips. Voel door welk cadeautje(handvat) jij je aangetrokken voelt en neem je tijd. Doe wat je doet bewust en met aandacht. Elk handvat is weer een cadeautje voor jou en je omgeving. Ook jij bent heel en compleet en hebt alles in je om de cadeautjes gezamenlijk uit te pakken.

Wat is liefdevolle begrenzing? Liefdevolle begrenzing is vanuit liefde voor jezelf en je kind, kinderen en of de kinderen waar je mee werkt, Grenzen duidelijk, vriendelijk, Consequent en afgestemd in verbinding met elkaar stellen. Met de aandacht op wat we met zijn alle wel fijn vinden. Want alles wat je aandacht geeft groeit. Poeh dat is nogal wat! Dit is niet altijd even gemakkelijk, Er word vaak gezegd wat het ideaal beeld van begrenzing is maar hoe kan je nou werkelijk jou kind, gezin, jezelf, op de groep en of klas liefdevolle grenzen aanbieden op een plezierige manier. In deze blog vertel ik je 5 concrete handvaten die ik vrijgevig met jullie deel die mij in het werken met kinderen en bij vele gezinnen hebben geholpen en anderen gezinnen en scholen en groepen elke dag weer helpen. Eerst vertel ik je graag over de basis behoefte. Daaronder zie je de 5 Bouwstenen en daaronder ligt ik die weer toe met wat concrete handvaten.

Basis behoeften Basisbehoeften zijn factoren die nodig zijn om gelukkig te kunnen leven. Zo is het bieden van emotionele veiligheid een van de basis behoefte van kinderen en vaak ook nog bij volwassenen. Bij het bieden van emotionele veiligheid is het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid op een liefdevolle manier in verbinding met elkaar belangrijk. Door jezelf en je omgeving liefdevol te begrenzen creëer je een sociale en liefdevolle omgeving en bied je emotionele veiligheid. Er zijn zo nog veel meer andere dingen waardoor je emotionele veiligheid kan bieden maar liefdevolle begrenzing is daar een pre van.

Hieronder staan 5 van de 10 bouwstenen voor liefdevolle begrenzing.

  1. Begrens jezelf voor en vanuit liefde. En geef het goede voorbeeld.
  2. Maak samen een paar afspraken op een leuke en liefdevolle wijze. Wees consequent:
  3. Wees duidelijk
  4. Focus je op het positieve
  5. Focus je op wat wel deugd, Het positieve

Bouwsteen 1: Begrens jezelf voor en vanuit liefde Alles begint bijzelf. Waneer je je eigen leven vanuit liefde kan begrenzen kan je je kinderen ook vanuit liefde begrezen. Kijk eens naar je eigen planning, maak ruimte voor jou en de kinderen. Begrens wat je doet om zo optimaal te kunnen genieten van het leven. Want wij als volwassenen hebben ook de behoefte aan emotionele veiligheid en in sommige gevallen nog wel meer dan kinderen. bijvoorbeeld als jij als kind niet die emotionele veiligheid aangeboden heb gekregen. Zoals ik vertelde kan je kijken naar je planning, Als je die nog niet hebt of al heel lang wou gaan maken. Helpt het om daar tijd voor te maken en een planning te gaan maken. Te kijken wat jou wel en weinig energie geeft en dat gene wat jou geen energie geeft los te laten en in belangrijke gevallen daar iets nieuws voor creeren waar jou hart sneller van gaat kloppen. Maak ook afspraken naar jezelf toe. jij verdient ook die liefdevolle begrenzing lief mens. Ik ben hier ook nog elke dag mee bezig en groei hier weer elke dag in. Ik gun jou en de kinderen dit ook.

Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen doen na wat ze zien en zien jou als een voorbeeld. ze spiegelen jou gedrag. Waneer jij vriendelijk, liefdevol en assertief met een ander omgaat zou je zien dat de kinderen dat ook doen. De kracht van liefdevolle begrenzing zit hem vooral in het goede voorbeeld geven.

Bouwsteen 2: Maak samen een paar afspraken op een leuke en liefdevolle wijze. Afspraken maken is de basis van liefdevolle begrenzing. Met afspraken weet iedereen hoe we met elkaar en de omgeving omgaan. Als je zonder afspraak een kind begrenst weet het kind vaak niet goed waarom het begrenst wordt of werkt de begrenzing vaak maar van korte duur. Afspraken maken bied ook voorspelbaarheid en voorspelbaarheid bied emotionele veiligheid. Afspraken maken kan je op een leuke wijze doen. Maak bijvoorbeeld samen een mooie leuke afspraken poster. Schijf aan de linker kant de afspraken en aan de rechter kant de liefdevolle consequenties. Hou het matig door niet teveel afspraken te maken. Kinderen zijn soms ook streng naar zichzelf. Let erop waneer je consequenties maakt dat de consequenties wel liefdevol zijn. Een paar liefdevolle duidelijke afspraken en consequenties zijn genoeg . Want het doel van consequenties is iets leren vanuit liefde voor jezelf en de omgeving. want in elke gedrag zit weer een mooie positieve eigenschap (deugd). Alles wat je aandacht geeft groeit. Bij oudere kinderen kan je natuurlijk inplaats van een afspraken poster een afspraken schift maken of iets anders creatiefs. Kinderen en tieners hebben vaak een rijke fantasie en hebben goeie ideeën. Maak afspraken waar jullie je beide aan houden met een gezamenlijke liefdevolle consequentie. Zie jezelf als gelijk. We zijn allemaal mens een deel van een prachtig geheel. Vanuit liefde gezamenlijk afspraken maken zet allemaal prachtige deugden in het licht zoals: Duidelijkheid, Kalmte, Respect, Doelgerichtheid noem maar op.

Bouwsteen 3: Wees consequent Bij liefdevolle begrenzing is het van belang dat jij als ouder en of professional consequent bent. Doordat jij consequent bent blijft wat je heb afgesproken met jezelf, je kind, de kinderen voorspelbaar. Ze weten namelijk dat waneer ze met jou wat afspreken dat jij je daaraan houdt. Op het begin testen kinderen vaak hoe consequent je bent. Dit doen ze om te onderzoeken naar welke duidelijkheid en emotionele veiligheid ze bij jou hebben. Wil jij de kinderen een veilige haven bieden? Blijf dan dicht bij jezelf en vriendelijk in verbinding naar de kinderen. Kijk ook naar de mogelijkheden.

Wat kan helpen is je elke ochtend te verbinden met de aarde en of een Grondings-oefening te doen. Wil jij een persoonlijke op jou afgestemde Grondings-oefening stuur mij een mail of boek een sessie met mij. Ben je nieuwsgierig wat een Persoonlijke Grondings oefening voor jou kan betekenen of heb je andere vragen. Stuur mij gerust een mail naar: Yasmijn@sylvaticakindercoaching.nl

Bouwsteen 4: Biedt duidelijkheid aan. Voor mensen en dus ook kinderen is het belangrijk om te weten waarom een bepaald gedrag minder gewenst is en waarom een bepaald gedrag juist wel gewenst is. Dit is zo belangrijk omdat je dan weet waarom je doet wat je doet. Neem elke week even de tijd om samen naar de afspraken poster te kijken op een leuke manier en leg dan concreet uit waarom het gewenste gedrag gewenst is en waarom jullie deze afspraken hebben gemaakt. Je kan het ook aan het kind zelf vragen. Kijk dan naar het positieve uit het antwoord en bewonder en herhaal dat. Als iemand de afspraken overtreedt vertel dan naast de liefdevolle consequentie kort en vriendelijk wat je wel wenst te zien en waarom dat zo belangrijk voor jou en of de omgeving is.

” Alles wat je Aandacht geeft groeit”

Aristoteles (384 v.C. – 322 v.C.)

Bouwsteen 5: Focus je op wat wel deugd, Het positieve Alles wat je aandacht geeft groeit. Dit is ook met gedrag zo. Graag deel ik met jullie een anonieme met toestemming gegeven casus waarin een ouder die bij mij kwam voor de kindercoaching dit heeft leren toepassen.

Casus: Er was een jonge en die was samen met die moeder naar het zwembad en zag op een poster een ijsje en begon heel hard te stampen en te scheuuwen en zij: ” IK WIL NU DAT IJSJE!!!” Hij bleef doorgaan. Moeder was de week daarvoor bij mij voor coaching en vertelde dat haar zoon erg brutaal is en agresief. Ik heb toen met haar een coaching sessie gedaan. Vanuit daar kwam ze zelf achter het inzicht dat ze wat vaker aandacht mag geven aan wat wel deugd aan haar kind. Ik vertelde wat praktische tools en ze ging tevreden naar huis. De week daarop hoorde ik dat ze aan de jongen in deze casus had gezegd:” ik zie je enorme kracht. Ik zie dit aan hoe hard je stampt(het kind stond verbaasd stil naar moeder te kijken. Toen zij moeder alsvolgt: ” Nu vraag ik je om je Kalmte” De jongen werd kalm, de moeder was blij en zij zag in dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Bij de 2 daagse deugden workshop leer je hoe je dit ook zelf kan toepassen. 2 dingen geef ik je alvast mee. In elk gedrag zit een prachtige deugd een (positieve eigenschap). Vertel wat je graag wel zou willen zien en waarom. Let op wat je zegt. We keuren soms bepaald gedrag af maar nooit het kind. Onthoudt in elk gedrag zit ook weer een prachtige deugd.

Kort samengevat Liefdevolle begrenzing begint bij jezelf, Maak vanuit plezier en liefde samen afspraken, Wees duidelijk en consequent, Focus je op het positieve en wat wel deugd en geef het goede voorbeeld.

De 10 Bouwstenen: Wil je ook de andere 5 bouwstenen weten voor het bieden van liefdevolle begrenzing en emotionele veiligheid schijf je dan in voor de 2 daagse deugden workshop. Heb je behoefte aan persoonsgerichte begeleiding dan kan ik en vele andere je een coaching sessie bij Sylvatica aanraden. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail en dan kijk ik met alle liefde wat ik voor jou kan betekenen.

Liefs,

Yasmijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *