Deugden

Wat zijn deugden?

Deugden zijn zielskwaliteiten, positieve eigenschappen die iedereen in zich heeft zoals liefde, zelfvertrouwen & kalmte. Deugden zeggen iets over wie je in wezen bent. Er bestaan wel meer dan 100 deugden. Je kan deugden vergelijken met een zaadje die alle potentie (alle deugden) in zich heeft om tot bloei te komen. De ene deugd, neem bijvoorbeeld geduld, ligt wat dieper begraven dan de ander. Het zaadje heeft een paar dingen nodig om tot bloei te komen zoals aandacht, tijd, warmte, leermomenten en de liefdevolle begrenzing. Wanneer dat er is komen de de deugden – de kracht van het zaadje – omhoog waardoor er een prachtige bloem tot bloei komt die straalt en naar de zon kijkt.

Mijn verhaal, hoe ik in aanraking kwam met deugden. 

Wat zijn deugden? Hoe pas je deugden toe? Wat brengt het mij of een ander? Is het iets slechts of goeds? Is dit weer zo iets oppervlakkigs? Allemaal vragen die ik had toen ik mij had aangemeld voor de kinderyoga docenten opleiding waarvoor je eerst de 2 daagse deugden-workshop voor gedaan moest hebben. Toch voelde ik mij wel erdoor aangetrokken. Toen was de dag dat ik de 2-daagse deugden-workshop ging volgen, ik wist een beetje wat ik kon verwachten omdat ik al wat gelezen had, maar helemaal op mijn gemak voelde ik mij niet. Toen ik naar binnen liep, een tikkeltje onzeker en zo nieuwsgierig als een klein kind in een snoepjes museum, begon de workshop. Het eerste wat er verteld werd, was wat deugden zijn; 

Deugden zijn zielskwaliteiten, positieve eigenschappen die iedereen in zich heeft zoals liefde, zelfvertrouwen en kracht.

Toen ik dit hoorde opende mijn hart en voelde ik in mijzelf een enorm liefdevol idealisme stromen, met een wens dit in mijn leven te integreren en de deugden te verspreiden. Deze energie, dit gevoel en mijn open hart zijn sindsdien blijven stromen.

Vanaf het eerste moment van de workshop begon ik het het toe te passen in mijn leven en mijn eigen deugden en de deugden in andere te zien en tot leven te brengen. Ook verwonderde het mij – tijdens het werken met kinderen – elke keer weer hoeveel het voor hen betekende. Hierdoor kreeg ik steeds meer een deugden leefstijl en had ik behoefte aan verdieping en een gevoel om het te gaan uitdragen vanuit liefde.

Er borrelde al een onbewuste hartenwens, die mij nu bewust is; Dat ik met de deugden – die al in iedereen aanwezig zijn – mensen en kinderen herinner aan hun liefdevolle zelf, zodat zij weer in hun kracht komen te staan en gaan stralen. Ik ben achter deze hartenwens gekomen tijdens de 3 daagse deugden workshop waar ik ben opgeleid tot deugden begeleider/facilitator. De deugden workshops zijn kortdurend, ervaringsgericht en tevens één van de meest goedkope workshops die ik gevolgd heb. Toch hebben deze workshops mij het meeste gebracht in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en meer. 

Deugden-project 

Het deugden-project heeft de 5 strategieën ontwikkeld. Door de 5 strategieën toe te passen breng je de deugden bij jezelf en andere tot leven.

De 5 strategieën: 

  • Spreek deugdentaal 
  • Herken leermomenten 
  • stel duidelijke grenzen 
  • Neem tijd voor rust, reflectie en bezinning 
  • Bied actief aandacht 

Wil je meer weten over de 5 strategieën? Klik dan hier voor verhelderende filmpjes hierover.

Voor wie is de 2 daagse deugden-workshop

De 2 daagse deugden-workshop was het beste opvoedkundig programma ooit in de VS. Naast dat deze workshop fantastisch is voor de opvoeding, is het ook fantastisch voor mensen die willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, aan hun relaties en voor organisaties. Kortom; Deugden zijn voor iedereen, want iedereen heeft ze in zich. Ik bied ook 2-daagse deugden-workshops aan. Wil je hier meer over weten, klik dan hier. Heb je vragen, stuur mij gerust een mail!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *