Deugd: Zelfrespect

Zelfrespect 

De deugd van de week is zelfrespect. Zelfrespect heeft te maken met houden van jezelf en je eigen verantwoordelijkheid te nemen om goed voor jezelf te zorgen. Dit met een liefdevolle benadering op alle vlakken/ niveaus zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch en spiritueel.<Hier vertel ik in deze blog meer over. Het vraagt om aandacht en balans en dicht bij jezelf te blijven, in jouw kracht te staan en de eer aan jezelf te houden.  

Iemand kan je alleen je zelfrespect afnemen als je het hem geeft

Mahatma Gandhi

Filmpje

Zie bijvoorbeeld deze volgens met allerlij verschillende kleuren en hoe ze juist door anders en uniek te zijn zo een mooi geheel zijn en hoe goed ze voor zichzelf zorgen.

Hoe kan je goed voor jezelf zorgen op alle holistische niveaus?

Voor jezelf zorgen begint met bewustwording. Bewustwording is inzicht krijgen in jezelf en de wereld om je heen. Het begint met je bewust te worden, omdat als bijvoorbeeld een kind niet weet dat hij/zij na het plassen zijn handen vies zijn het ook niet begrijpt waarom hij of zij zijn handen moet wassen. Dan hoort het kind elke keer dat het zijn handen moet wassen maar het inzicht ontbreekt waardoor het kind het niet het uit zich zelf gaat doen en minder snel zelfstandig voor zichzelf zorgt. Als het kind hoort waarom mensen hun handen wassen na het plassen en waar handen wassen goed voor is en dit herhaalt word ontstaat er bewustwording. Hierdoor word het kind zelfstandig en leert het goed voor zijn of haar lichaam met respect te zorgen. 

Omarm jezelf

Wat is een probleem en hoe kijk ik vanuit mijn deugden en holistische visie ernaar?

Een probleem ben jij niet, je emoties, pijn, gedachtes, de energie om je heen ben je niet want het komt en het gaat weer? Want het ene moment voel en denk je dit en het ander moment voel en denk je weer dat? Vanuit zelfrespect kijk je naar het probleem en weet je dat jij het probleem niet bent, Je maakt het je dus niet persoonlijk. Je kijkt vanuit zelfrespect wat jou kan helpen en dat begint bij het ernaar kijken wat er gebeurd waardoor je een probleem ervaart. Als je weet wat er gebeurd en dus inzicht heb gekregen en hebt gekeken naar de belangen die je nog hebt bij het probleem kan je vanuit liefde kijken wat jou kan helpen om van het probleem een opstapje te maken. Het probleem inzien als een leermoment een opstapje naar iets wat beter is voor jou en waarvan jij gaat stralen. Deugden kunnen hier enorm bij helpen (: De deugd Zelfrespect brengt mij en vele innerlijk liefdevolle groei en versterkt je eigen waarde.  

Als je voelt dat je beter voor jezelf mag zorgen of een probleem/uitdaging ervaart dan is het mooi om er eens naar te kijken. Hieronder een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen om je meer bewust te worden van wat jij als probleem ervaart.

Voorbeeld vragen (Ik gebruik het woord hierin inplaats van probleem in de volgende vragen.)

  • Wat raakt mij hierin?
  • Wat vind ik hier het aller vervelendste van? 
  • Speelt dit op Fysiek: (lichamelijk), Mentaal: (Gedachtes), Emotioneel: (Emoties), Energetisch: (Energie), Spiritueel: (ziels-niveau) vlak? of op meerdere vlakken.
  • Wat zijn mijn belangen bij dit probleem/hierin? 

Voorbeeld vragen voor de verschillende holistische niveaus 

– Fysiek: Waar voel ik het in mijn lichaam en hoe voelt het? 

– Mentaal: Heb ik beperkende gedachtes of overtuigingen en zo ja welke? 

– emotioneel: Wat voel ik hierbij en roept dit ouwe herinneringen bij mij op en zo ja welke? 

– Energetisch: Heb ik veel of weinig energie en voelt het positief of negatief? 

Kijken naar het geheel

Door te kijken naar het geheel op alle niveaus namelijk fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch, spiritueel kijk je naar jezelf en naar je leermoment en of probleem of uitdaging in het geheel. het kan zijn dat je emotioneel iets niet verwerkt hebt en daardoor beperkende gedachtes heb gekregen en omdat die misschien nog niet zijn getransformeerd naar positieve gedachtes je er lichamelijke klachten van heb gekregen. Alles staat met elkaar in verbinding en door naar jezelf in het geheel te kijken kom je bij de kern van het probleem, uitdaging, leermoment.

Wat kan jou helpen? 

Wat jou kan helpen weet jij het aller beste. Als ik kinderen coach ga ik spelenderwijs samen met het kind op een liefdevol avontuur naar zijn of haar deugden waardoor het kind en of ouder onder begeleiding van mij altijd zelf erachter komt wat voor hem of haar goed is. Want antwoorden vind je in jezelf. Jij weet ook wat het beste is voor jou en wat jou zou kunnen helpen? Soms kan het wel even een zoektocht zijn. Hiervoor kan ik de 2 daagse deugden workshop die ik geef jou enorm aanraden

Voor ouders en voor de kinderen.

Kinderen spiegelen jou. Als jij als ouder respectvol en liefdevol met jezelf omgaat ziet en leert het kind dit ook. Kinderen zijn erg gevoelig en puur en voelen alles haarfijn aan. Ik schijf deze blogs ook juist voor ouders zodat jij als ouder de deugden die al in je zitten kan laten stralen vanuit liefde. Doordat jij jou deugden straalt zoals bijvoorbeeld de deugd zelfrespect voelt je kind, kinderen dit ook haarfijn aan en gaan ze hun deugden zoals zelfrespect, liefde, zelfvertrouwen, vriendelijkheid en kracht ook steeds meer laten stralen. Want iedereen heeft alle deugden in zich. Weet dat bij zelfrespect ook hoort dat je voelt dat jij als ouder goed bent zoals je bent, jou kind is bij jou gekomen en met jou verbonden omdat jij en je kind elkaar wat te brengen hebben en hier kan je op vertrouwen:)

Je bent zo een mooi mens, vol deugden. Je bent goed zoals je bent en zoals iedereen jou kent. Straal jou licht

Yasmijn van Achterberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *