Deugd: vertrouwen

Vertrouwen 

Vertrouwen Is de liefdevolle kracht van jou gevoel van zekerheid. Zekerheid kan je niet altijd direct vinden om je heen maar wel altijd binnen in jezelf, namelijk zelfverzekerdheid oftewel zelfvertrouwen. Bij vertrouwen en zelfvertrouwen weet je dat alles wat op jouw pad komt jouw iets wilt zeggen of jouw verder helpt. Je weet wat je goed kan en dat je op jezelf kan vertrouwen. Je vertrouwt op alles wat is en de toekomst. Vol met jouw liefdevolle kracht en jouw zelfvertrouwen. Je treed de wereld tegemoet vanuit liefde. Als er gedachtes, zorgen, overtuigingen of angsten in je opkomen neem je je verantwoordelijkheid en kies je voor jou hart en zeg je: Ik vertrouw erop dat alles goed komt. 

Persoonlijk voorbeeld 

Gisteren was ik het vertrouwen in mijzelf even kwijt. Dit omdat ik zoveel wel lief bedoelde adviezen van mensen om mij heen krijg en andere die dingen voor mij invullen terwijl ik eigenlijk heel goed weet wat goed voor mij is. Gister werd dat mij allemaal wat te veel. Mensen zijn snel geneigd om advies te geven en dingen vanuit hun ervaringen in te vullen terwijl actief aandacht voor de persoon hebben en luisteren naar een persoon die iets wil delen, de persoon vaak veel meer brengt. Want antwoorden en deugden vind je in jezelf. Toen gaf ik actief aandacht aan mijzelf (dit leer je in de 2 daagse deugden-workshop die ik geef) en merkte ik op dat de deugd ‘vertrouwen en Assertifiteit’ mij zou kunnen helpen. Ik heb fijne oefeningen gedaan die mij hebben geholpen waar ik er ook 3 van deel in deze blog. Ze gaan over vertrouwen op jouw eigen keuzes vanuit jouw hart. Daarnaast heb ik ook een leuke kinder-duo yogahouding in deze blog gezet wat jou kind kan helpen om vertrouwen te ervaren. Waar ik achter kwam tijdens deze oefeningen was dat je vertrouwen om je heen begint bij jezelf en vanuit je zelfvertrouwen kan je de wereld en de mensen om je heen vertrouwen. Dit omdat je het zelf van binnen ook ervaren hebt.

Casus

Er was eens een oudere tiener die had gehoord van zijn docenten dat hij/zij nooit haar eind-examens met een voldoende zou kunnen behalen. Het meisje voelde zich gekwetst en onzeker. Ze zat er erg doorheen. Toen dacht het meisje: “o ja, de deugd vertrouwen”. Het tegenovergestelde van onzeker en gekwetst is zelfverzekerd en vreugdig. Ze voelde wat ze voelde en toen nam ze haar verantwoordelijkheid en zij ze: “IK VERTROUW OP MIJZELF EN VOEL MIJ VREUGDIG”. Dit zei ze elke keer als ze naar school ging, elke ochtend en avond als ze uit bed ging en voor het slapen gaan. Ze voelde zich steeds zelfverzekerder en vreugdiger. Bij de volgende proef examens had ze ze al haar examens met gemak gehaald. Zij was verrast hoeveel een affirmatie/intentie helpt om je beter te voelen en hoeveel dat doet met je wensen. De docenten waren ook heel erg verrast. Toen zag ze in dat wat die docenten hadden gezegd een overtuiging van haar zelf was. Namelijk ‘ik ga het toch nooit halen’. Ze ging nog verder reflecteren en zag dat de omgeving haar eigen spiegel is en dat vertrouwen begint bij zelfvertrouwen. 

“vertrouwen begint bij jezelf” 

Herken jij dit? 

Herken jij dat jezelf af en toe even het vertrouwen kwijt ben. Hieronder staan een aantal oefeningen die je zouden kunnen helpen. Ben je geïnteresseerd in de andere oefeningen die ik gedaan heb, of meer kinderyoga en oefeningen met de deugd ‘vertrouwen’? Plaats dan, vol vertrouwen, een reactie onderaan de blog. 

Vertrouwen: Keuzes, opties, mogelijkheden

Keuzes, opties, mogelijkheden waaruit jij kan kiezen. Weet een ding: kies het pad waaruit jij je liefdevolle unieke stralende zelf niet gaat verliezen, maar juist dichter bij jezelf en je deugden komt. De meeste keuzes zijn al gemaakt, dus ontspan, geniet en kies voor dat wat jou hart raakt. Jij weet en voelt vanuit je hart wat het beste bij je past en wat voor jou is. Zo weet een ander wat het best voor hem/haar vanuit zijn/haar hart is. Door iedereen in zijn/ haar waarde te laten en te vertrouwen op je zelf en een ander en de keuzes voor zijn/ haar levenspad, leven we vanuit een liefdevolle kracht en respect. Liefde, respect en vertrouwen gaan namelijk hand in hand. 

Oefeningen 

Van onzeker en geen vertrouwen naar vertrouwen en zelfvertrouwen 

Als je dit leest voel je je misschien wantrouwend of onzeker ergens over. Maar weet: de deugd vertrouwen zit ook in jou, net zoals alle andere deugden. Je hoeft het alleen liefdevolle aandacht te geven. Want alles wat aandacht geeft groeit. Zo ook jou zelfvertrouwen en vertrouwen. Wat helpt is om het gevoel dat je ervaart wat je niet fijn vindt in 2 woorden op te schijven. Als je dat hebt opgeschreven, ga je de 2 woorden die je hebt opgeschreven in tegenstelling zetten. Zoals onzeker en zeker. Vervolgens zet je het in de volgende affirmatie: Ik vertrouw op mijzelf/ander…..(kiezen) en ik ervaar …..(wat je in positiviteit hebt opgeschreven). Bijvoorbeeld: ‘ik voel mij onzeker’ word ‘ik voel me zeker’. De affirmatie wordt: Ik vertrouw op mijzelf en voel mij zeker van mijzelf.

Oefening (voor tieners en voor volwassenen)

Kijk naar welke keuzes jij hebt gemaakt de afgelopen week en kijk welke keuzes je helemaal vanuit jezelf hebt gemaakt en welke door invloed van iets van buitenaf zijn gemaakt. Als je dat gedaan hebt ,laat het dan even rusten en ga morgen met de deugd ‘oplettendheid’ kijken wanneer je keuzes maakt vanuit jezelf, en wanneer je keuzes maakt door invloed van iets van buitenaf. Als je merkt dat je veel keuzes maakt vanuit advies van anderen, verleiding, dingen van buitenaf en nog niet vanuit jou hart, probeer dan eens, eerst 2 dagen, keuzes te maken puur vanuit jou hart. Ga na deze 2 dagen even zitten of liggen op een fijn moment en voel dan het verschil. 

Verdiepende oefening (voor tieners en volwassenen) 

Schrijf jouw wensen en dromen uit en schrijf op waar jij niet blij van wordt op dit moment. Voel dan welke keuzes je vanuit jou hart zou maken als je luistert naar jou hart en schrijf dit ook op. Schrijf vervolgens op wat andere uit je omgeving je adviseren en wat je nog van buitenaf tegen houdt. Wordt je dan bewust van de verschillen die je hebt opgeschreven en waar jij gelukkiger van wordt en wat jou hart raakt en een sprongetje van gaat maken. Maak vanuit daar de beslissing, jou keuze vanuit vertrouwen op jouw levenspad, want je hart is je kompas. 

Yoga oefening met de deugd vertrouwen (ouder en kind of 2 kinderen samen) 

Een leuke yoga oefening om te doen met je kinderen is de ‘laat je dragen’ oefening. Het kind laat zich dragen door de ouder of oudere broer/zus. Hierdoor ontstaat er een gevoel van verbinding en vertrouwen.

Ga staan. Draai je allebei om zodat je met de ruggen tegenover elkaar staat. Steun vervolgens jullie ruggen tegen elkaar. Strengel jullie armen in één. De langste papa, mama, grote broer of zus gaat bij degene die wat kleiner is met zijn billen onder de billen van de ander staan of op zijn/haar hurken. Vervolgens gaat degene die groter is de ander dragen, door zijn/haar benen bijna helmaal te strekken en met je lichaam de ander op je rug naar voren te buigen. Degene die getild wordt geeft zich over – vanuit vertrouwen – aan de ander.                                                                

Vertrouwen, wat betekend het voor jou? Wat kan deze deugd jouw brengen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *