Lieve lezende ogen, Ik wens je veel leesplezier. Tosca een hele lieve pedagogische medewerker heeft mij gevraagd of ze mij kon interviewen over kinderyoga. In deze blog kan je het intervieuw lezen. Ik wens je veel leesplezier. Eerst stelt tosca zichzelf even voor.
Hallo allemaal, zal me even voorstellen. Ik ben Tosca Manders en ben 22 jaar oud. Ik ben werkzaam bij een BSO genaamd BSO Sterrenbos in Zeist. Hier werk ik met heel veel plezier. Op het moment volg ik de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Ik ben op het moment bezig met een scriptie. Ik heb voor het volgende onderwerp gekozen: Wat is de meerwaarde van yoga op de BSO, heeft dat meerwaarde?
Hoe ik tot het onderwerp ben gekomen.
Ik ben hier op gekomen omdat ik vorig jaar een onderwerp voor mijn scriptie over kinderyoga. Nu wil ik hiermee doorgaan en kijken of het voor de BSO een meerwaarde heeft. Wij zijn ook al bezig met een gezonder eet beleid en ik vind dat yoga daar mooi bij aansluit.
Wij hebben nu ook sinds een aantal maanden een yogadocent op de BSO genaamd Yasmijn, Zij komt elke maandag. Hierdoor ben ik ook weer op het onderwerp gekomen en kan ik verder erin onderzoeken.
Yasmijn gevraagd voor een interview
Ik heb Yasmijn gevraagd voor een interview over yoga op de BSO voor kinderen. Dit aangezien zij yogadocent is en mij daar veel over kan vertellen
Tosca; “Wat spreekt jou aan om kinderyoga lessen te geven op de BSO?“
Yasmijn; “Het spreekt mij zo aan omdat ik als kind heb ervaren hoeveel het voor mij en andere kinderen kan betekenen en na mij opleiding en ervaringen allen maar enthousiaster werd. Elke week zie ik weer hoeveel het voor elk kind betekend. Zo zie je dat hoog-sensitieve kinderen meer tot ontplooiing komen omdat ze leren en ervaren hoe ze met hun prikkels kunnen omgaan op een speelse wijze. Zo zie je bij hele aanwezige en drukkere kinderen hoe ze meer zelfvertrouwen krijgen en zelfliefde voelen en vanuit daar rustiger en vreugdiger worden. Doordat iedereen meer in balans komt, komt de groep ook meer in balans en kan elk kind tot volledige ontplooiing komen op zowel lichamelijk, emotioneel, cognitief, energetische en op ziels-niveau. Ik voel dat ik met kinderyoga veel kinderen vanuit een speelse manier kan inspireren vanuit een leuke ervaring om lekker in balans jezelf te zijn en te stralen. Dat vind ik zo mooi!”
Tosca; “Wat voor meerwaarde heeft kinderyoga?”
Yasmijn; “Naast dat het erg leuk en speels is, is kinderyoga ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Ook kan het op veel verschillende vlakken ondersteunend zijn en begeleiding bieden voor zowel kind als ouder:
Goed voor de motorische, sociale, lichamelijke, seksuele, emotionele, creatieve, persoonlijke, ziels ontwikkeling.
- Versterkt en versoepeld het lichaam
- Bevordert mentale en fysieke gezondheid
- Helpend bij faalangst
- Vergroot zelfvertrouwen
- Bevorderd concentratie
- Ondersteund bij hooggevoelige kinderen
- Ondersteund bij Autisme en ADHD
- Verbeterd nachtrust
- Creëert een positief zelfbeeld
- Leert luisteren naar eigen lichaam
- Vergroot interne kracht”
Tosca; “Waarom zou een BSO yoga op het programma moeten hebben?“
Kinderen hebben het vaak erg druk zowel met school, BSO, vriendjes, familie, hobby’s, sport en meer! Yoga kan hierin balans, rust en speels bewustzijn brengen.
Zoals hierboven te lezen is het voor allerlei, vele dingen goed. Voor alle ontwikkelingsgebieden & Meer. Door de kinderyoga word elk kind gezien en komt elk kind in zijn of haar kracht. Zo leren hele bescheiden kinderen zich veilig te voelen, zich assertief te uiten & liefdevol te verbinden. Leren wat drukkere kinderen meer zelfvertrouwen, liefde, geborgenheid, kalmte in zich zelf te vinden. Doordat ieder kind op zijn unieke wijze gaat stralen in verbinden met de omgeving. Ontstaat er meer eenheid en harmonie op de groep.
Ook zie je dat kinderen moedig, open en assertief meer dingen delen. Zoals bv seksuele mishandeling, verwaarlozing, gepest worden, huiselijk geweld. Hierdoor kan je het kind beter volgen en ondersteunen en begelijden als pedagogisch medewerker in samenwerking met school, ouders, leidinggevende.
Door kinderyoga structureel in het dagprogramma te verwerken bied je de emotionele veiligheid en geef je het kind de ruimte om te groeien op zijn/haar eigen tempo. Daarnaast is er ook meer balans in de in en uitademing van een dag. Kinderen en ook vooral hoogsensitieve kinderen kunnen na een schooldag even werkelijk ontprikellen en kinderen die zich vervelen en juist uitdaging nodig hebben worden juist speels en liefdevol geprikkeld met allerlei leuke yoga oefeningen, spellen en meer!
Doordat ik werk met deugden zoals kracht, liefde, moed, zelfvertrouwen en dat koppel aan allemaal mooie thema’s groeien ze op tot liefdevolle, krachtige en evenwichtige kinderen en uiteindelijk volwassenen. Want iedereen heeft alle deugden in zich zitten. Alles wat je aandacht geef groeit. Als je je zielskwaliteiten/ positieve eigenschappen aandacht geeft groeit dat en groei je als volledig mens en ziel.
Ik gun ieder kind te stralen en de werking van yoga te ervaren en dat het hun kan ondersteunen in de ontwikkeling. Ik hoop zoveel mogelijk kinderen, ouders en professionals ermee in aanraking te laten komen vanuit liefde.
Tosca; “Wat mijn ervaring is met kinderyoga op de BSO”
Tosca; “Zelf merk ik aan de kinderen dat ze erg enthousiast worden van yoga vooral door Yasmijn, elke maandag krijg ik al de vraag of we vandaag weer yoga hebben. De meeste kinderen doen goed mee en worden er blij van. Ook merk ik dat de kinderen socialer naar elkaar zijn en dat het een hechte groep begint te worden van 30 kinderen. Ik zie er de meerwaarde er wel van in.
Waarom vind jij het zo belangrijk dat ouders worden meegenomen over de werking van yoga en de yogalessen?
Yasmijn; ” Naar mijn ervaring is het belangrijk om ouders erin mee te nemen. (Hierbij bedoel ik instrueren, educatie, delen over de yogales en de ontwikkeling van jou kind/kinderen.) Mijn ervaring is als ouders erin worden meegenomen dat ze het kind beter kunnen volgen in hun ontwikkeling en kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld is er een les met het thema de vlindertuin en de deugd zelfvertrouwen. Dan kunnen de ouders als ze het weten observeren wat ze bij hun kind/ kinderen zien als we het hebben over de deugd zelfvertrouwen. Ze kunnen met (educatie) een oefening die ik deel die week er verder zelf mee aan de slag door de deugd zelfvertrouwen te blijven ontwikkellen vanuit plezier( :
Conclusie
Tosca; “Mijn conclusie is dus dat yoga zeker een meerwaarde heeft op de BSO, doordat kinderen zichzelf durven te zijn en dat niks gek of raar is. Kinderen krijgen een speciale band met elkaar en met zichzelf waardoor er een hele fijne sfeer ontstaat tussen de kinderen, maar ook tussen pm-er en kind. Er ontstaat een eenheid met elkaar.; “Mijn conclusie is dus dat yoga zeker een meerwaarde heeft op de BSO, doordat kinderen zichzelf durven te zijn en dat niks gek of raar is. Kinderen krijgen een speciale band met elkaar en met zichzelf waardoor er een hele fijne sfeer ontstaat tussen de kinderen, maar ook tussen pm-er en kind. Er ontstaat een eenheid met elkaar.”