Kinderyoga

wat is kinderyoga?​

Kinderyoga is een combinatie van yoga, spel en ontspanning, waarbij plezier voorop staat. Bij elke yoga les staat er een thema – afgestemd op de belevingswereld van het kind – in het middelpunt. Zo gaan we op reis naar de maan, beleven we de natuur om ons heen en graven we een deugd in ons op en laten we die stralen. Kinderyoga kan worden gegeven als groepsles, individuele les of als ouder-en-kind les.

De positieve werking van kinderyoga

Naast dat het erg leuk en speels is, is kinderyoga ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Ook kan het op veel verschillende vlakken ondersteunend zijn en begeleiding bieden voor zowel kind als ouder:

 • Versterkt en versoepeld het lichaam
 • Bevordert mentale en fysieke gezondheid
 • Helpend bij faalangst
 • Vergroot zelfvertrouwen
 • Bevorderd concentratie
 • Ondersteund bij hooggevoelige kinderen
 • Ondersteund bij Autisme en ADHD
 • Verbeterd nachtrust
 • Creëert een positief zelfbeeld
 • Leert luisteren naar eigen lichaam
 • Vergroot interne kracht

Mijn yoga-filosofie

Tijdens de kinderyoga lessen staat het kind centraal. Ik vind het belangrijk om aan elk kind te laten zien dat zij of hij al heel en compleet is en alles er mag zijn zoals het is. Net zoals de 100 deugden, hoef je het alleen aandacht te geven en het er te laten zijn zodat het kan stralen. Want alles wat je aandacht geeft groeit.

Ook jij als ouder bent al heel en compleet. Soms zijn er deugden die dieper in jouw schatkist zijn opgeborgen. De sleutel van deze schatkist is te vinden in jezelf. Graag help ik kind én ouder om de sleutel naar hen hart te vinden.

Wat gaan we doen?

Tijdens de yoga lessen komen de volgende dingen aan bod:

 • Yoga houdingen & spelletjes
 • Grondingsoefeningen
 • Massages 
 • Tekenen, mandala’s & creatieve oefeningen
 • Zang, muziek, dans & mantra’s
 • Helende verhalen
 • Meditatie, visualisatie & mindfulness
 • Ademhalingsoefeningen
 • Deugdkaarten
 • Edelstenen
 • Zintuigen spel

Yoga Lessen

Baby/Ouder & Kind (0 tot 2 jaar)

Bij baby-yoga doe je op een rustige, vertraagde en speelse manier fijne oefeningen en bewegingen met je baby. Een baby kan nog niet praten maar wel degelijk met je communiceren via lichaamstaal, geluidjes en de energie. Baby-yoga helpt ouder en baby met elkaar te verbinden, op een diepere laag te communiceren met elkaar en brengt de baby’s tot rust. Verder kan het helpen met de spijsvertering en de groeiende tandjes.

 

Tijdens de yoga nemen we – naast de bewegingen en liedjes – ook de zintuigen mee. Je gaat samen met je baby op yoga-avontuur. Het dagelijks verbinden met je baby door middel van yoga is goed voor de hechting, brein-ontwikkeling en emotionele veiligheid. Tot slot kunnen zowel jij als je baby tijdens yoga het gelukshormoon endorfine aanmaken. Kortom; Baby-yoga is een warm bad voor ouder én kind!

Peuters (2 tot 4 jaar)

Ontdekken, bewegen, zingen, masseren, tekenen, dansen en fantaseren prikkelt de creativiteit van een peuter. Peuters vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken vanuit vrijheid en een veilige omgeving. Vanuit die vrijheid en hun – vaak nog prille – bewustzijn voelen ze zich vrij om hun binnenwereld te ontdekken en te ervaren en hun rijke fantasieën tot uiting te brengen.

 

Bij Sylvatica leren zowel ouder als peuter zich te ontprikkelen en te gronden en daardoor ruimte te maken om al het moois van elkaar en van de buitenwereld te ontdekken.

Kleuters (4 tot 6 jaar)

Ontdekken, bewegen, zingen, masseren, tekenen, dansen en fantaseren prikkelt de creativiteit van een kleuter. Kleuters vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken vanuit vrijheid en een veilige omgeving. Vanuit die vrijheid en hun – vaak nog prille – bewustzijn voelen ze zich vrij om hun binnenwereld te ontdekken en te ervaren.

 

Bij Sylvatica leren en ervaren kleuters op een speelse wijze yoga in hun leven toe te passen.

Kinderen (6 tot 12 jaar)

Kinderen gaan naar school en gaan vaak ook nog naar een hobby- of sportclub. Er wordt al veel van ze verwacht en de dagen worden voller en drukker. Kinderyoga helpt het kind de compleetheid en innerlijke rust te ervaren.

 

Kinderyoga brengt balans op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spriritueel niveau. Ook leert het kind veel sociale vaardigheden die kunnen helpen bij de dagelijkse bezigheden.

Tieners (12 tot 16 jaar)

School, examens, prestatiedruk, sociale druk, onzekerheden… Naarmate kinderen doorgroeien naar tieners krijgen zij steeds meer hooi op hun vork. Tieneryoga helpt tieners om dicht bij hun gevoel te blijven en om te gaan met stress, druk en moeilijkheden. Het brengt het hoofd en hart in balans en helpt je te concentreren en focussen. Hierdoor gaat bijvoorbeeld het leren voor een toets of examen veel makkelijker en hou je ook meteen meer tijd over om te ontspannen en andere leuke dingen te doen.

 

Sylvatica bied zowel Chakra- als Deugdenyoga aan, wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op!

Jongeren (16 tot 18 jaar)

Jongeren komen op een belangrijk punt in hun leven. Er verandert enorm veel en ze moeten veel belangrijke keuzes maken over hun toekomst. Naast deze verandering gebeurt er ook nog steeds veel met de ontwikkeling van hun eigen persoonlijkheid. Tussen alle keuzes en ontwikkelingen door hebben jongeren weinig tijd meer over om even stil te staan in het hier en nu en af te vragen: Wat is er werkelijk belangrijk op dit moment?

 

Het in balans brengen van het hoofd, hart en handen door middel van yoga kan enorm helpen om stress te verminderen. Daarnaast is het ook erg goed voor je lichaam en brengt het meer focus in je leven. Je komt er achter wat jou dromen zijn en hoe jij die waar kan maken!

Yoga met een uitdaging

Sylvatica gelooft in een inclusieve wereld, waarin iedereen welkom is. Mensen met een lichamelijke, sociaal emotionele of mentale uitdaging geef ik uiteraard ook kinder-, tiener- en jongerenyoga. Iedereen is uniek, bijzonder en heeft alle deugden in zich om te stralen. Allemaal op hun eigen en unieke manier.

 

Waarom kan yoga zo waardevol zijn voor mensen met een uitdaging?
De ervaring van een lichamelijke, sociaal emotionele of mentale uitdaging is voor ieder kind anders. Tijdens de yogalessen zie je misschien dat sommige bewegingen lastig zijn en dat andere bewegingen juist heel goed te doen zijn. Op deze manier gaan we samen kijken naar wat wél kan, in plaats van wat er niet kan en hoe je dat tot uiting kan brengen. Dit zodat het kind in al zijn of haar talenten kan stralen. Yoga helpt ook met het omarmen voor wie je in totaliteit bent. Je bent immers precies goed zoals je bent. Ook leert het je grenzen van buitenaf aan te voelen, zodat je deze kan aangeven en je talenten kan laten zien aan jezelf en aan de wereld!
 
 
Wat gaan we doen? 
Waneer er één of meerdere yogaworkshops geboekt worden zal ik eerst persoonlijk of telefonisch contact hebben om te ervaren waar de behoeftes van de kinderen, tieners of jongeren liggen en wat de wensen van de begeleiders zijn. Dit breng ik samen tot prachtige workshops of lessen die liefdevol zijn en haarfijn aansluiten bij jullie wensen en de wensen van het kind of de kinderen. Ook kijken we samen welke groepsgrootte er eventueel het beste aansluit bij de kinderen. 
 

Kinderyoga voor particulieren

 • Zowel de groepslessen als de individuele en ouder-en-kind lessen van Sylvatica worden gegeven bij Karbonkeleen prachtige edelsteenwinkel in Zeist. 

Eigenaresse Wendella en ik werken samen en onze hartenwens is om mens én kind weer te herinneren aan en hun deugden en hun liefdevolle zijn, zodat we met zijn allen – jong en oud – in verbinding kunnen stralen.

Zowel de tiener als de kinder-yogalessen zijn om de week. 

Data kinderyoga (9 t/m 16 jaar):

 • Zaterdag 4 Juni (11.00-12.00)
 • Zaterdag 18 Juni (11.00-12.00)
 • Zaterdag 2 Juli (11.00-12.00)
 • Zaterdag 16 Juli (11.00-12.00) Deze dag ben ik met vakantie. 
 • Zaterdag 30 Juli (11.00-12.00)

Vanaf zaterdag 30 Juli beginnen de wekelijkse yogalessen, elke zaterdag van 11.00/12.00 uur

Kinderyoga voor organisaties

Bij Sylvatica geef ik zowel particulier als bij organisaties yogalessen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar. Zowel individueel als kleine en grotere groepen. De groepen bestaan uit maximaal 15 kinderen. Er kunnen op één dag uiteraard meerdere yogalessen geven worden. Zowel de individuele lessen als de groepslessen worden op locatie gegeven.

Kinderyoga bij organisaties (voor ouders)

Kinderen die ingeschreven staan bij organisaties waar ik mee samen werk kunnen zich inschrijven voor yogalessen. Deze yogalessen worden gegeven in groepen, op data die door de organisatie wordt doorgegeven. Met deze mooie samenwerkingen kunnen veel kinderen en ouders met veel plezier kennismaken en genieten van de liefdevolle kracht en speelsheid van yoga!

Chakra yoga

Chakra’s zijn energie-wielen in het lichaam en zijn niet met het fysieke oog zichtbaar. Wél kun je leren de energie ervan te ervaren. Ieder chakra heeft een eigen thema, element, emotie, kleur, geur, bijpassende edelsteen en plek in het lichaam. Wanneer de energie van één of meerdere chakra’s is geblokkeerd kan dat klachten geven. Wanneer de energie goed door de chakra’s stroomt komen de positieve eigenschappen en deugden die je van nature al in je hebt tevoorschijn. Je ontwikkelt hierdoor meer bewustzijn.

Er bestaan heel veel chakra’s. Tijdens de tiener- en jongeren yogalessen pas ik de 7 hoofd-chakra’s toe