Deugden-Yoga

Welkom

Tegenwoordig zie je overal om je heen yoga. In nieuwsbladen, boeken, scholen, winkels, op Instagram en nog veel meer. Voor yogalessen hoef je dan ook vaak niet verder te zoeken dan de dichtstbijzijnde yogaschool of sportschool. Deugden-Yoga is echter een heel nieuw begrip. Misschien zijn deugden voor jou ook een totaal nieuw begrip.

We horen mensen vaak praten over normen en waarden, kwaliteiten en karaktereigenschappen. Maar deugden… wat zijn dat eigenlijk?

Naast Deugden-Yoga geef ik ook ‘Yoga Nidra’. Wil je hier meer over weten? Kijk dan is op de pagina van Yoga Nidra.

Deugden-Yoga, wat is dat?

Wat zijn deugden?
Deugden zijn innerlijke zielskwaliteiten – oftewel schatten – die we met onze ziel laten stralen en zo tot uitdrukking brengen. Kalmte, kracht, liefde, schoonheid, nuchterheid en nog veel meer deugden – iedereen heeft ze in zich zitten. De één heeft misschien de ene deugd al meer ontwikkeld dan de ander maar in iedereen zijn ze al aanwezig. Dat is nou juist zo verwonderlijk van deugden, het is altijd in beweging, net zoals de golven van de zee.

Wil je meer lezen over deugden? Op mijn blog-pagina vindt je onder andere een blog over deugden. Ook staan daar verschillende blogs over allerlei specifieke deugden.

Wat is Deugden-Yoga?
Bij deze nieuwe yoga-vorm staat in iedere les weer een deugd – ofwel een innerlijke schat – centraal. Bijvoorbeeld eenheid, zelfvertrouwen, verbondenheid, vreugde of creativiteit. Met deugdenyoga wordt de deugd die centraal staat door middel van bijvoorbeeld yoga-oefeningen, mantra’s, mudra’s, meditaties, massage’s en nog veel meer geïntegreerd waardoor de deugden een diepere betekenis in jouzelf krijgen. Want jij bent zo prachtig. Je wordt je op een nuchtere wijze bewust van al het moois dat verborgen in je ligt. Door dat je meer van deze innerlijke schatten en bijpassende handvaten ook dagelijks leert kennen, kan je ze op een gemakkelijke wijze toe passen in het leven.

Tegelijkertijd geniet je van de vele voordelen van yoga op je gezondheid en je ontspanning. De kracht van yoga is het ervaren van eenheid in het lichaam, de geest en met de wereld om je heen. Deugdenyoga maakt de prachtige, maar soms moeilijke, yoga-filosofie toegankelijk voor iedereen.

Wat gaan we doen?

Elke les starten we met het lezen van een deugdenkaart van de deugd die centraal staat. Iedereen heeft weer een andere definitie van een deugd. Zo voelt de ene bij de deugd liefde dat je elkaar in elkaars waarden laat en de ander dat je de ander geen kopie van jezelf wil maken. Een deugd zoals liefde is vaak veel breder dan wij denken en voelen. Door de deugdenkaart te lezen leer je de deugd breder kennen en hierdoor ook breder in jezelf te ontwikkelen. Hierdoor kan de deugd meer gaan stralen en vanuit jou ziel tot uitdrukking komen(ook in het dagelijkse leven)

middels yoga oefeningen: houdingen (asana’s), ademtechnieken (pranayama) en meditatie en nog veel meer gaan we onze deugden laten stralen.

Bij deugdenyoga worden er veel verschillende yoga stijlen toegepast zowel hatha yoga als kundalini, yin yoga, power yoga en nog veel meer. Dit omdat de deugd Kracht meer vraagt om power yoga en Hatha, en de deugd eenheid meer kundalini, en yin yoga.

Ook werk ik veel met het innerlijk kind tijdens de yogalessen en laten we conditioneringen en beperkende gedachten – ontstaan vanuit onze kindertijd – los en zetten we affirmaties in om meer te gaan leven vanuit ons volledig potentieel.

De kracht van yoga

De kracht van yoga is het ervaren van eenheid op zowel fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en ziels niveau. Het uitgangspunt van yoga is om op al deze niveaus gezondheid, kracht en liefde te ervaren door gedisciplineerd yoga te beoefenen. De kracht van yoga is dan ook om niet te overleven, maar te leven. Yoga kan je  dan ook wel als een vorm van zielenrust zien.

Alle wijzes van ons bestaan worden op een evenwichtige manier benaderd, met yoga maak je een reis naar binnen en ervaar je stabiliteit, vitaliteit en gezondheid in het leven. Ook ervaar je op mentaal niveau meer helderheid wanneer je yoga beoefend en je gaat je eigen wijsheid zien, en deze toepassen. Je wordt je bewust van jezelf en de wereld om je heen.

“Elke morgen bij het ontwaken hebben we vierentwintig gloednieuwe uren ter beschikking om te leven. Wat een kostbaar geschenk.”

– Thich Nhat Hanh

Deugden & Chakra's

De chakra’s, of zoals ze het in het Sanskriet worden genoemd: Het wiel. Het zijn energiewielen die energie af- en doorgeven via energiebanen die door het hele lichaam stromen. De chakra’s vormen samen een krachtig middel voor heelheid dat ons helpt vanuit ons volledig menselijk potentieel te leven. Hierdoor dienen we op reis te gaan in onszelf, over onze eigen regenboogbrug, richting ons ziel, in verbinding met de bron en met de aarde.

Elk chakra heeft zijn eigen unieke universele kracht. Ook staat elk chakra in verbinding met een aantal deugden. Zoals het eerste chakra verbonden is met de deugd ‘ontwankelbaarheid’, en het hartchackra verbonden is met de deugden ‘liefde’ en ‘verbondenheid’. Tijdens de les gaan we, op een aardse wijze, op reis naar binnen. En ervaren we de deugden gekoppeld aan een passend chakra. Zo laten we de energie wielen stromen. Hierdoor voelen wij ons vitaal, evenwichtig en krachtig

Er zijn heel veel verschillende chakra’s. Tijdens de Deugden-Yoga werk ik met de 7 hoofd-chakra’s en een aantal tussen-chakra’s.

Deugden & Chakra's

Tijdens de deugden-yoga lessen maken we een reis door de chakra’s. Elk chakra heeft zijn eigen kracht en is verbonden met bepaalde deugden. Zo zijn er 100 deugden die allemaal bij bepaalde chakra’s horen. Hieronder zie je een aantal deugden bij de 7 hoofdchakra’s. 

7e Chakra – Sahasrara (Kruin-Chakra)
Idealisme, Eenheid, Eenvoud

6e Chakra – Ajna (3e oog-Chakra)
Inzicht, Wijsheid, Aandacht

5e Chakra – Vishuddha (Keel-Chakra)
Creativiteit, Openheid, Helderheid, Zuiverheid, Assertiviteit

4e Chakra – Anahata (Hart-Chakra)
Liefde, Schoonheid, Verwondering, Passie, Mededogen, Vergevingsgezindheid

3e Chakra – Manipura (Zonnevlecht-Chakra)
Wilskracht, Kracht, Moed, Inzet, IJverigheid, Doorzettingsvermogen, Zelfvertrouwen

2e Chakra – Svadihistana (Sacraal-Chakra)
Vreugde, Creativiteit, Vriendelijkheid, Acceptatie Verbondenheid, Inlevingvermogen

1e Chakra – Muladhara (Wortel-Chakra)
Vastberadenheid, Standvastigheid, Geborgenheid, Verantwoordelijkheid, Nuchterheid, Vertrouwen